utstilling

Alfreds første vinnertitler!

Jul 09, 2024

Alfred og jeg dro til Sandefjord for å delta tre dager på nordisk og internasjonal utstilling. Det er den største utstillingen jeg har deltatt på, med 12 000 påmeldinger. Jeg har lært så mye!

Alfred og jeg har forberedt oss i månedsvis til denne utstillingen. Vi har øvd på å løpe pent, på å stille opp, tåle forstyrrelser, tåle å bli tatt på og miljøtrening. Han er veldig ung enda, og du kan ikke ta for gitt at en ung hund synes disse arrangementene er helt rett fram. 

Jeg lykkes med noe, og andre ting må vi trene mer på. Uansett ble helgen en kjempesuksess resultatmessig!

Cruftskvalifisering
På fredag klarte vi å kvalifisere oss til Crufts. 🤩 Crufts er en veldig stor internasjonal utstilling i England. Den pleier å ha ca 25 000 påmeldinger. Vi fikk en fin kritikk, men jeg klarte ikke vise han frem helt så flott som han egentlig er. 

10 mnd, velutv for alderen, allerede maskul hode med ennå en anelse lyse øyne med stikkende uttrykk, korr. bitt utm hals og overlinje, velform bryst, må ennå utvikle litt mer forbryst, passende utfylt i lenden, litt steil i skuldervinkling, passende vinkler bak, utmerket kryss, passende benstamme, bev seg med god skrittlengde, ikke helt rentgående i høyre skulder, behøver litt ringtrening, utm ru pels. 

Dommer: Pedersen, John Finnich

Norsk vinner utstilling
Det fine med å gå flere utstillinger på rad er jo nettopp det at du kan gjøre justeringer. Vi øvde mer på venstresvinger på kunstgress og jeg handlet han litt anderledes. 

Dermed ble lørdagens resultat dette:

Flott ung hannhund på 10mnd. vellbalansert i sin helhet. vakkert hode m fin lengde. kunne hatt mørkere øyne. muskuløs hals. godt vinklet frem og bak. bra o.linje. god kraft i ben og benstamme, gode sterke poter. fint hårlag. bev seg med herlig flyt. fin stabilitet frem og tilbake. 

Dommer: Espeland, Børge

Det ble Excellent, CK, 2BHK, jCERT, jNORDISK CERT, RES NORDISK CERT og tittelen «Norsk juniorvinner 24».

Hva betyr alle bokstavene?
Og her begynner det å krølle seg for meg, fordi det er jammen ikke lett å holde styr på hva alle disse bokstavene betyr. Men siden jeg nå begynner å få kontroll skal jeg prøve å forklare det enkelt til deg.

Excellent er 1 premie på utstilling. (Very Good er 2 premie og Good er 3 premie) Hvis hunden ikke er etter standard, er halt eller gjør noe alvorlig galt kan du bli bedømt til KIP som er trebokstabforkortelsen en eller annen dyslektiker har laget for en hund som «Kan Ikke Bedømmes»

2BHK sier noe om plasseringen i klassen. 2BHK = Andre Beste Hannhund Klasse. BTK = Beste tispeklasse. Den beste hannhunden og beste tispen møtes i konkurransen om BIR og BIM som er best i rasen, og best i motsatt (som betyr nest best i rasen)

CK betyr at hunden er av ChampionKvalitet og kan konkurre om CERT. Det finnes både «voksen», «junior» og «veteran» versjon av disse CERTENE. jCERT er en ny bemerkelse unghunder kan få, selv om de ikke har jaktprøvepremie enda. For å motta norskt (voksen) CERT må hunden ha fått jaktprøvepremie. Vi har ikke rukket dette enda. Det går ikke jaktprøver om sommeren og Alfred er bare 10 måneder. Ved 3 stk CERT i Norge kan du bli «Norsk (junior) Utstillingschampion». 

Nordisk CERT er det samme som det norske CERTet, bare at du må ta en stk i tre nordiske land, f.eks. ett i Norge, ett i Sverige og ett i Danmark. Da blir du «Nordisk (junior) Utstillingschampion». Det er ikke krav om jaktprøvepremie for å motta Nordisk (voksen) CERT, og det er derfor Alfred fikk RES NORDISK CERT den ene dagen i tillegg til jNordisk CERT. Han ble andre beste hannhund, den beste får CERTET, men hvis denne er fullcertet (altså fått alle tre certene) så går det til hunden som har fått reserve.

Reserve CERT betyr dermed at om ingen hadde vært bedre enn deg kunne du fått det CERTET... Ædda Bædda!

(j)CACIB er likt som over. 3x CACIB i tre ulike land = «Internasjonal (j) Utstillingschampion». Det er ikke krav om jaktprøvepremie for å motta CACIB heller, men for å løse ut Nordisk og internasjonalt championat på voksencertene må hunden ha 2AK på jaktprøve. For å løse ut det norske må hunden ha 1AK.

jCERT, Nordisk CERT, CACIB og vinnertitler kan du bare få på nordiske og internasjonale NKK utstillinger i Norge. På «vanlige» utstillinger som fuglehundklubbene og jeger og fisk arrangerer kan hunden bare motta Norskt (voksen) CERT, og ellers ikke noe mer enn showtitlene (BIM, BIR, BIG, BIS)

BIR = Best i rasen, BIG = Best i gruppen (av alle hundene i gruppe 7 f.eks.) og BIS = Best i Show (best av alle på utstillingen). Hvis utstillingen består av bare gruppe 7 hunder utgår BIG, og det kåres bare BIR, BIM og BIS.

Oslo vinner utstilling
Uansett, med vinnertittel ble det fest i leiligheten på Oslofjord conventioncenter. Men ikke værre enn at vi var klare til dagen etter. Fordi på søndagen - utstillingens siste dag kunne vi også oppnå tittel!

Utm type, velskåret hode, med bryn og barter, norm vinklet, ok brystvol for alder, prima over og underlinje, eff sidebeveg, en aning ustabil sett forfra, tett stri pels, korr farge, trivelig gemytt, bra beinstamme og poter. 

Dommer: Nilsen, Milla Stav

Han ble tildelt Excellent med CK, 2BHK, jCERT, jCACIB og tittelen Oslo juniorvinner 24.

Bokstaver i navnet og veien videre
Det som er litt artig med titlene er at de blir lagt til i stamtavlenavnet til hunden. Så nå heter Alfred «NJV24 OJV24 Barmosens K Alfred». 😇

Det føles helt sjukt. Utstilling er ganske gøy når det går så bra. Vi har fått god hjelp på veien av Kari Lysholm. Treningene hennes har vært uvurderlige for dette resultatet.

Og det er klart at med de resultatene foreldrene til Alfred har oppnådd så har han ganske store sko å fylle. Han er etter Præstbrogård Line til Bo Christensen og Börjedals Frans til Stefan Nilsson og dette er vel de to mestvinnende stihårvorstehrne i Europa.

Nå mangler Alfred kun ett jCERT for å bli norsk juniorchampion. Og så ser det ut som at jeg må en tur til Danmark og Sverige også, siden vi fikk jNordisk Cert og jCACIB her i Norge... 🙈 

Tusen takk til verdens beste samarbeidspartnere
Ingen blir best alene. I ryggen har jeg Provit, Norsk Dyremat , jakttrening.no og Non-stop dogwear. Uten disse fine samarbeidspartnerne hadde det vært mye vanskeligere å ta frem gode hunder. 

Alle bildene er tatt av Lisa Thorsell.

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.