Full pott på «eftersøksprov»
Jul 29, 2024Hasse og jeg har deltatt på svensk ettersøksprøve (apportprøve) for første gang. I Sverige har ettersøksprøven 3 klasser. Unghund (UKL), åpen klasse (ØKL) og eliteklasse (EKL).
I Norge er apportprøven en egen prøve, men hvis du skal gå jaktprøve i Sverige må du gå ettersøksprøve innenfor samme kalenderår (hvert år), fordi jaktprøvepremien baseres på resultatene fra begge disse prøvene sammenlagt.
Vi meldte oss på i Eliteklassen.
Prøven består av en sporapport og en vannapport. Unghundene får et spor på ca 100 meter. ØKL og EKL på ca 200 meter. I EKL må apportobjektet veie mer enn 3 KG. I motsetning til i Norge kan du starte direkte i sporstarten.
Vannapporten er en vanlig kastapport fra land i UKL, som i Norge. I ØKL er det kast med skudd og lengre svømming, som i Norge. I EKL er apporten blind for hunden, men du får vite hvor den ligger sånn at du kan dirrigere hunden.
Jeg rakk verken lese meg gjennom regelverket eller trene noe særlig i forkant. Og følelsen av å være uforberedt kom ytterligere når jeg fikk vite at jeg også måtte ha med eget vilt, typ samme dagen som jeg reiste. Heldigvis hjalp en god venn meg ut av den knipa ved å trylle frem en gås på 3,2KG og en and.
Sporet gikk kjempebra. Hasse gikk det så raskt og kom så glad tilbake at jeg følte meg trygg på at det ikke var noe særlig å trekke på der.
Vannapporten synes jeg ble vanskelig. Anda lå i rett linje fra der vi sto, men en øy lå tett på denne linja. Og den presset hundene ut av kurs, eller lokket dem nærme. Hasse tok en liten sving, men vi fikk den inn. Jeg var usikker på hvordan det ville bli dømt, siden jeg ikke kunne reglene.
Når alle deltagerne var ferdig ble alle prestasjonene gjennomgått i fellesskap. Dette liker jeg veldig godt med de svenske prøvene. Jeg lærer av å høre hvordan det har gått med de andre deltagerne, og det sosiale opprettholdes.
Hasse fikk full pott 10/10, og var eneste elitehund som klarte det. I UKL og ØKL var det også bare en hund i hver klasse som klarte full pott.
Det har vært så lærerikt å være med. Og jeg er veldig glad jeg endelig fikk muligheten til å se hvordan denne ettersøksprøven gjennomføres, nå skal «apportprøveskolen» oppdateres.
OBS: Ettersøksprøven som beskrives her gjelder for medlemmer i vorstehklubben. Britiske raser og medlemmer i spesialklubben for kontinentale hunder har andre prøver og egne regler.