fullbruks jaktprøve

Historisk milepæl: Hasse er Norges første fullbrukschampion!!

Oct 24, 2024

Har du hørt om fullbruksprøver? Det er ikke så rart - det er en prøveform vi ikke har i Norge, men som står fryktelig høyt i våre naboland når det kommer til testing av de allsidige egenskapene til våre kontinentale hunder.

Prøven består av 9 øvelser, og går over to dager. I tillegg til å kunne mye, må hunden også klare å holde seg opplagt og samlet gjennom to dagers testing. Fullbruksprøven er skikkelig brutal og det er 1000 muligheter til å ryke.

Ingen nordmann har tidligere klart å få premie på svensk, eller dansk fullbruksprøve. 

Her kan du lese mer om hva fullbruksprøven består av.

Mål 1: Premie på fullbruksprøve i Sverige

Den første prøven gikk i Tidaholm og det var Tomas Oloffson og Jan Törnquist som var dommere. I og med disse prøvene stort sett går så sent på året, så har jeg rukket å jakte ganske mye med hunden. Derfor er ikke mitt svakeste punkt de vanskelige øvelsene som reveapport, dirigering i isvann eller spor og bringselrapport. Den store utfordringen er sitt og bli i hagleskudd når noe blir kastet eller felt. To øvelser første dag inneholder dette. Siste dag er det jaktprøvedelen, ettersom det felles fugl på fullbruksprøver.

Jeg jobbet meg gjennom øvelse for øvelse første dag, og det var en helt surrealistisk følelse når jeg hadde kommet meg gjennom alle skogsøvelsene og kunne skinne med 92 poeng av 100 mulige. Alle hundene bortsett fra en som røyk på reven ble med videre.

Neste dag var det vann og felt (jaktprøve). Jeg kom meg gjennom med nesten full poengsum også her, bare en liten førerfeil gjorde at jeg mistet fire poeng. Det er nemlig noe som heter «forsinket avlevering» på fullbruksprøven. Det betyr at hunden skal komme til deg, og holde apportviltet en stund før du får ta i mot. Når jeg sender ut på vanndirigeringen, prøver jeg å ta den apporten som er lengst unna først. Hunder gjør jo ofte det de blir belønnet for om igjen, og hvis jeg tar de som ligger nærmest, kan det bli vanskelig å sende hunden ut dobbelt så langt etterpå. Når han kom frem til apporten lengst unna, gikk han opp på land for å komme i vannet igjen noen meter til siden, da fikk han vind av en av de andre endene, og så tok han like gjerne med seg denne også – storkjeftet som han er. 

Jeg hadde jo fått sove på tanken om at vi faktisk kunne lykkes denne gangen, så jeg rakk å bli nervøs, og når Hasse kom med de to endene kjekset jeg dem til meg, og glemte forsinket avlevering. Teit å miste poeng på noe så enkelt. Dermed ble det 64 i stedet for 68 poeng. Enda en hund røyk på vannapporten.

Videre til jaktprøvedelen var det rekordmange hunder med. Hunden skal prøves minst en halv time. Det er parslipp og hønsegård. Men Hasse klarer seg gjennom dagen og vi får vår første fullbruksprøvepremie. 🥳🥳🥳 Han ble nummer to på prøven totalt, slått av Cecilia Linder og Vijagas Trofè. Ytterligere 3 andrepremier ble delt ut.

Prøven er så langvarig og slitsom at man er helt ferdignår dommen kommer. Følelsene ligger utenpå huden. Tenk at det gikk. 

Denne premien er faktisk historisk. Ingen nordmann har tatt premie på svensk eller dansk fullbruksprøve før. Dermed fikk vi også blomster av Norsk vorstehhundklubb. Utrolig hyggelig. 🥰

(Hårete) mål 2: Fullbrukschampionat

Neste prøve var på Trossnäs. Anna Berg og Anders Håkanson var dommere. Jeg hadde bare vært hjemme en liten uke, og jeg var sliten etter Riksprøven, etter jakta og etter fullbruksprøven. Nedkjørt. Mye arbeid i mellom. For å si det enkelt: Jeg hadde ikke trua. Jeg vurderte å melde meg av. 

Men endte opp med å reise. 

Hodet var ikke på, og jeg var skjelvende nervøs fra første øvelse. Jeg spydde nesten i venteøvelsene. Heldigvis har jeg trent Hasse til å vite hva øvelsene innebærer i seg selv, og gjort han veldig uavhengig av meg. I tillegg har jeg (etter at han har lært alle øvelsene) trent når han har vært sliten, slik at han skal klare det selv om hodet hans heller ikke er med. 

Vi kom oss igjennom første dag med 92 poeng, samme som forrige prøve. Stabilt. Det vi fikk trekk for andre gang, var det samme vi fikk trekk for første gang. Bortsett fra to som røyk på reven, lå alle an til førstepremie etter første dag.

Under vanndelen dag to, mista jeg Hasse. Han ble egenrådig under «søk under bøssan», tok helt blankt av og jakta fullstendig på egen hånd. Jeg fikk hanket han inn, slik at siste halvdel ble bra, men her lå vi helt på vippepunktet til å ryke. Men fordi jeg fikk han tilbake, og fordi han gikk knallgodt siste halvdel, fikk vi godkjent. 👏 Herregud. Dette hjalp ikke på nervene. 

Under vanndirigeringen fikk Hasse virkelig skinne. Trossnäs har et av de vanskeligste vannene jeg har sett, og det er bare nydelig å kunne dirigere hunden slik at han henter alle fire fuglene supereffektivt, stillferdig og direkte. Jeg følte han virkelig fikk vist seg her. Og han tåler det kalde vannet så godt. Det hjelper jo også at han tar dirigeringene og ikke må bruke tid på å søke. Ytterligere to andre deltagere forsvant på dette momentet.

Etterpå tørket jeg han og varmet han aktivt. Så kaldt vann tar på kreftene og hodet, og enda har vi hele feltdelen igjen. 

Faktisk føler jeg at en fullbruksprøve handler om å trene hunden godt i forkant, selvsagt, men underveis handler den mest om at hunden får nok hvile, varme og energi til å holde ut. Derfor går mye av min tid mellom øvelsene til nettopp å sørge for dette. 

Og så feltdelen da. Det ble mye action. Hasse fikk en makker som stjal standen hans. Det var mye fugl i luften. De andre hundene røyk ut som perler på snor. Knallapport, etterganger, uregjerlighet. Men Hasse klarte seg – og sto igjen som eneste førstepremievinner og prøvens beste hund. 🤩🎊 Fredrik Löfgren som vant Riksprøven var med og fikk en andrepremie på sin hund. Resten av de 9 deltagerne røyk ut. Det er en brutal prøve. 

Disse to premiene, i tillegg til utstillingsresultat, gjør at Hasse kan løse inn sitt femte championat: SE FBCH.

Jeg er megastolt. SuperHasse<3

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.