trenerferdigheter

«Hvorfor setter du deg ikke i respekt når hunden gir deg fingeren?»

May 22, 2024

«Hvorfor setter du deg ikke i respekt når hunden gir deg fingeren?»

Jada, denne videoen igjen.

Etter alle tilbakemeldingene på filmen, fikk jeg en del tanker.

Merket du at jeg sa "takk" og "sitt" et tusentalls ganger? Og at jeg ble bitt (au)?

For 15 år siden ville jeg ha gitt hunden en på trynet og sagt nei, slik at han aldri våget å gjøre det igjen.

Nå hører dere meg le ubekymra på filmen.

Det er fordi jeg har lært en del om hundetrening i løpet av disse 15 årene.

  1. Å bli sint og sur på hunden vil alltid fjerne litt selvsikkerhet og initiativ. Det er dumt hvis du ønsker en selvsikker hund med initiativ.
  2. At en erfaring har lite å si. Det er vanen som teller. Det betyr at når jeg tester hva hunden min kan i en øvelse gjør det ingenting om det blir noe feil i løpet av den testen. Problemet dukker opp hvis jeg fortsetter å teste, la hunden gjøre samme feil på samme måte sånn at han får øvd på å gjøre feil.
  3. Å trene på små deler i en stor og kompleks øvelse er ingen god ide. Da risikerer du å komme i konflikt mellom å måtte overse noe dårlig for å kunne belønne noe bra, eller ikke kunne belønne noe som er bra fordi du skal korrigere noe som er dårlig.
  4. Det er smart å trene momenter der du kan fordi det blir lettere for hunden å forstå hva vi trener på.

Derfor kan jeg le hjertelig og kalle valpen min for den ulven han er.

Fordi jeg vet at når jeg tar avleveringen ut av sporapporten, så kommer jeg enkelt til å lære han hva avlevering er.

Og når jeg senere setter avleveringen sammen med sporapport igjen så vil det fungere.

Når avleveringen fungerer, vil han ikke lenger oppføre seg som en sulten ulv, og jeg vil slippe å si "takk" og "sitt" tusen ganger.

Og da forsvinner argumentene om at jeg bør være streng med hunden for å få respekt.

Kunnskap om hundetrening og enkel adferdsanalyse gjør det lettere å se alternativer.

Ofte bedre alternativer.

 
 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.