Rovvilthundseminar
kurs

Foredrag på Rovvilthundseminaret

Jun 09, 2024

Jeg hadde gleden av å være en av foredragsholderne på Rovvilthundseminaret ved Jakt- og Fiskesenteret på Flå. Helgen var fylt med spennende opplevelser og inspirerende møter.

Rovvilthundseminaret setter søkelys på jakthunder og deres rolle i møte med økende rovviltbestander. Dette seminaret er en viktig del av forbundets arbeid med å møte utfordringene som følger med utbredelsen av de fire store rovdyrartene i Norge.

Det var flere spennende foredragsholdere.

Jeg synes det var spesielt interessant å høre Mikael Paavola snakke om det svenske mårhundprosjektet og se filmer av hvordan de bruker hunder i denne sammenhengen. Det var fascinerende å se både arbeidsmetoden og å lære om de spesielle egenskapene mårhunden har.

Kari Langøen snakket om trening og bruk av besiktningshund og spesialsporhund til store rovdyr. Hun delte hvordan Länstyrelsen i Värmland har jobbet aktivt for å heve kvaliteten på sine sporhundekvipasjer. Metodikken kommer fra SWDI, som jeg har deltatt på flere kurs hos de siste årene.

Jeg var også spent på å høre Eivind Lurås snakke om trening av hihunder på mekanisk rev og erfaringene så langt.

Flere foredragsholdere hadde ulike perspektiver på skadefelling på store rovdyr, og siden dette ikke er så utbredt i Rogaland, var det interessant å høre hvordan dette organiseres og gjennomføres andre steder.

I Rogaland har vi derimot mye mink. Derfor var det utrolig interessant å høre Øyvind Nesheim snakke om både fellefangst og bruk av hund på mink.

Jeg var superheldig som fikk tilbringe 16 timer ekstra med Øyvind da vi kjørte til Flå sammen. En utrolig kunnskapsrik mann som det er en glede å diskutere med.

Mitt eget foredrag handlet om trening av sporhunder med fokus på sporopptak. Sporopptak er en av mine kjepphester, for et dårlig sporopptak kan ødelegge både ettersøk og prøvespor. Jeg delte teknikker for å trene sporopptak, håndtere rotete sporstarter og lære hunden å ignorere lukten av andre jegere og hunder som har prøvd å utrede sporet før deg.

Seminaret strakte seg over fredag og lørdag. På fredagskvelden fikk vi servert en treretters middag og det var god tid til sosialisering. Det var fantastisk, for jeg fikk treffe igjen Helge fra Sørreisa, Frank fra Hønefoss, og knytte noen nye bekjentskaper.

Siden Kari reiste etter sitt foredrag, var jeg den eneste kvinnelige deltakeren på seminaret. På plussiden var det aldri kø på dametoalettet, men jeg lurer virkelig på hvor alle damene er.

Alt i alt, en utrolig kul helg. Tusen takk for denne gang!

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.