KJØP NETTKURS
 
trening

Slik skuddtilvenner du jakthunden trygt og effektivt

May 12, 2025

Jakthunder må tåle skudd på nært hold, men skuddtilvenning er noe som bør skje gradvis og systematisk for å sikre at hunden opplever skuddene som helt ufarlige.

Hvordan trener jeg på skuddtilvenning?

En vanlig måte å begynne på er å bruke lyden fra en skytebane. Det fungerer fint, men vær nøye med å starte på god avstand slik at lyden ikke blir for voldsom for hunden. Finn et rolig sted i terrenget hvor dere kan slappe av sammen mens skuddene høres i det fjerne. Oppfør deg som om lydene ikke angår dere i det hele tatt. Når hunden er rolig og uberørt, kan du gradvis gå nærmere neste gang. Husk: Gradvis tilvenning er nøkkelen!

Når hunden er trygg på skudd på avstand, kan du begynne å koble skuddet sammen med noe den allerede elsker – som apportøvelser.

 

Bruksmetoden – en kontrollert vei til skuddsikkerhet

En annen effektiv metode er bruksmetoden. Her leker du aktivt med hunden, og mens hunden er engasjert i leken, avfyres et skudd med startpistol – i starten på god avstand. Fortsett leken som om ingenting har skjedd.

Det er helt normalt at hunden reagerer første gang den hører et skudd, men vær oppmerksom på forskjellen mellom nysgjerrighet, mild berørthet og ekte skuddredsel. Poenget er å ikke presse frem progresjon: Hvis hunden engasjerer seg raskt i leken igjen, er du på rett vei.

Jeg liker bruksmetoden fordi den gir god kontroll over hvordan hunden opplever skuddene. Du ser tydelig hvor raskt og godt hunden avreagerer. Hvis leken stopper opp eller intensiteten faller, er det et klart signal: Ikke gå nærmere med skuddene!

Når hunden etter hvert leker uanfektet selv med skudd på nærmere hold, kan du begynne å koble skuddene med apportøvelser for å skape en enda sterkere positiv forventning.

 

Når kan du starte?

Skuddtilvenning har ingen hast. Du kan starte forsiktig når valpen er rundt seks måneder gammel, men husk at trygghet og trivsel alltid må komme først.

 

Skuddberørte og skuddredde hunder – hva er forskjellen?

Det er stor forskjell på en hund som blir berørt av skudd, og en som er skuddredd. En berørt hund kan som regel hjelpes med tålmodig trening. Den kan vise litt lavere intensitet i arbeidet, men fortsetter å jobbe.

En skuddredd hund, derimot, kan få panikk, løpe hjem eller til bilen og ligge og skjelve. Å få en skuddredd hund til å bli trygg på skudd igjen er svært krevende, og det lykkes dessverre ikke alltid.

Årsakene kan ligge i både mentalitet og erfaringer. For eksempel kan en uheldig opplevelse – som å få lufttrykket fra et skudd over seg på nært hold – være nok til å utløse frykt.

Når vi jobber med lydberørte hunder, vurderer vi graden av berørthet. Jo mildere reaksjon, jo større sjanse for å lykkes med treningen. Men med ekte skuddredsel kan det oppstå en form for blokkering, hvor det blir vanskelig å nå frem til hunden.

 

Gå sakte frem – alltid

Derfor er det helt avgjørende å være tålmodig og gå gradvis frem i skuddtilvenningen. Følg føre var-prinsippet: Det er bedre å bruke litt for lang tid enn å risikere at hunden får en negativ opplevelse.

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.