apport trening

Tren apport på tur

Mar 26, 2024

Når jeg går på tur pleier jeg å pakke med meg et par dummyer sånn at jeg kan trene litt med hundene underveis.

Unik natur gir ulike muligheter og jeg elsker å utnytte dem. Jeg synes også turene mine får en ekstra dimensjon med seg når jeg kan stoppe opp og gjøre noe med hunden underveis. Hundene blir også flinkere til å veksle mellom oppgaver når et miljø ikke bare betyr en ting.

Nå finnes det riktignok mange ulike turer og disse turene kan ha ulike formål. Men hvis man har tid og mulighet synes jeg å trene på tur gir veldig mye siden man kommer ut av den hverdagslige boksen hvor treningstiden lett gjenkjennes i rutinene. På tur blir det i alle fall veldig fort avslørt hvis hunden har litt for dårlig grunntrening.

Hvis hunden er ung eller ny i det du vil trene på så holder det antagelig med å trene på grunnferdigheter som avlevering og frivillig plukk opp i terreng. Dette bør jo ikke undervurderes da det er den viktigste treningen.

Men etter hvert som hundens kunnskap og erfaring øker trener jeg også søk, spor, vannapport og tilslutt dirrigering på tur.

Særlig når det gjelder dirrigeringen så elsker jeg mulighetene man ofte finner i små fjellvann og sammenhengende vannsystemer med små øyer og siv. Men jeg tror også spor og vann utvikles når det må gjennomføres i realistiske jaktterreng eller med andre uvante forstyrrelser.

Dummyene jeg har med meg på tur er enten standard dummy i egnet vekt og farge ut i fra det jeg vil trene på. Det handler stort sett om hvor lett de er å snuse opp (størrelse) og hvor lette de er å se (farge). De vanligste er 500g, 250g og 80g.

500g er det vanligste og den jeg bruker mest. 250g er halvparten så stor og er veldig lettvint å ta med i sekken. 80g bruker jeg stort sett bare i forbindelse med nærsøkoppgaver.

Når det gjelder kløv bruker jeg ofte standard 500g dummy som ballast i sideveskene når jeg vil trene styrke eller drive generell kløvtilvenning. Det er enkelt å få lik vekt på begge sider når jeg bruker disse, og så har jeg også treningsverktøyene klare hvis jeg vil ta en pause og trene litt midtveis på turen.

Ellers så bruker jeg dokkens dummy.

Hvis jeg er på lengre tur tar jeg gjerne med meg et par av de minste dokkens dummyene da disse er helt fine å trene alle typer apport med, og så trekker de ikke vann, noe som er fint når de skal tilbake i sekken.

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.