tur valp
friluftsliv valp

Hvor mye tur kan valpen få?

Jan 18, 2024

Når jeg leser på nettet at folk anbefaler at valpen ikke bør få mer enn ett minutts mosjon per uke i alder så river jeg meg i håret. Med den tankegangen så skal en valp på 12 uker bare ha 12 minutter tur, og en valp på fem måneder bare 20 minutter. 

Det er alt for lite!

Du kommer til å få en veldig slitsom valpetid om du forholder deg til disse rådene. Og valpen din vil få et dårligere motorisk utgangspunkt når du endelig begynner å bruke den - og dermed mer utsatt for skader. 

I fuglehundmiljøet er det mange som mener at hunden aldri må få trekke før den er blitt to år. Men det er få som stiller spørsmål med at hunden trekker eieren rundt i båndet på vanlige tisseturer. 

Det som er vanskelig når man snakker om dette er at det blir mye aldri og alltid. Det er vanskelig å sette ord på en magefølelse. 

Men jeg skal prøve. 

Når Alfred var fire måneder gikk vi turer til fots opp til fem-seks kilometer. Ikke hver dag, men innimellom. Andre dager var det fokus på å trene sitt og apport og da fikk valpen bare tisseturer ute. 

Den totale mengden tur er ikke så stor, men enkeltturer kunne være ganske lange.

Når mine valper har passert seks måneder blir de stort sett med på alt jeg gjør.

De kan også få prøve trekksele over korte distanser. Men da mer for å bli vant med selen og situasjonen, enn for at de skal bli slitne.

Jeg kan ta de med på turer opp til et par mil, men de får gå fritt, og jeg tar meg tid til pauser hvis jeg ser at det er nødvendig - og jeg korter ned turen hvis jeg ser at det blir for heftig. Eller passer på at jeg har mulighet til å avlaste valpen med å putte den i sekken, i pulken eller bære den inni jakken. 

Hva som er passe lengde på turen må du vurdere ut ifra valpen du har og hvilke forutsetninger den har.

Jeg har ingen eksakt grense for hva som blir for lang tur. Generelt tror jeg de fleste er for forsiktige.

Men det jeg kan si er at man ikke ødelegger valpen med å gå for langt en gang

Det er den totale overbelastningen som er skummel.

Dermed kan du trygt prøve deg litt frem.

Hvis valpen er utslitt etter turen så lar du den restituere. Vent noen dager før du gjør noe veldig aktivt igjen. Og så tar du lærdom av det og går ikke fullt så langt neste gang. 

Det er vanlig å være litt sliten rett etter tur. Men etter en hvil skal valpen være i normal form igjen. 

Hvis du forholder deg til dette så trenger det ikke være så vanskelig å se om det ble litt mye eller ikke. 

Og du kan tilpasse turene til din valps behov.

Hvis man tenker på naturlig adferd så er valper veldig aktive. De herjer med hverandre, og så hviler de. Og så herjer de igjen.

At valpen får bevege seg og får utfordret bevegelsesapperatet har mange positive ringvirkninger.

For det første får du mindre teit adferd hjemme, fordi valpen er tilfreds og har fått møtt sine behov for aktivitet. 

De får bygget muskler og styrket sener, noe som gir de en sunn kropp i forhold til den veksten de skal igjennom. 

De får utviklet og bedret motorikken og blir generelt mindre utsatt for skader både som små valper, men også senere i livet når de får begynt å utfordre kroppen tidlig. 

Så ta med valpen ut på tur!

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.