Strihåret vorsteh på jakt
fag

Undervurderer du verdien av belønning i jakttrening?

Nov 20, 2024

Belønningsbasert fuglehundtrening blir ofte møtt med skeptiske holdninger i jaktmiljøer. Mange av oss har hørt utsagn som:
🗯️ “En kjøttbolle er aldri mer interessant enn fugl.”
🗯️ “Hunder med drifter må lære hva ‘nei’ betyr.”

Det er lett å tenke at dette er sant – og i noen tilfeller er det det. En jakthund må oppdras, og det finnes situasjoner hvor du må si nei til hunden. Men når vi trener hund, har vi mange flere verktøy tilgjengelig enn bare ros og korreksjon.

Det handler om timing, avstand og evnen til å forstå hundens motivasjon.

Jakttrening: Når lydighet møter jaktlyst

Akkurat nå jobber jeg med unghunden min, Alfred. Målet er å gjøre ham til en effektiv jakthund som fungerer godt i felt. For å komme dit, må han:
🏃‍♂️ Lære å bruke vinden.
🏃‍♂️ Mestre å bevege seg i terrenget.
🏃‍♂️ Få erfaring med fugl.

Men – og dette er viktig – for mye frihet for tidlig kan føre til problemer. En unghund som slippes løs uten god nok kontroll, kan fort bli et «stortgående monster» som jakter for seg selv.

Så, betyr det at jeg må vente med å sette Alfred i jaktlige situasjoner til lydigheten er perfekt?

🚫 Nei, absolutt ikke!

Lydighet er relativt

En hund kan være lydig i én setting, men umulig i en annen. Det er fordi hunder lærer i bilder og situasjoner. Lydigheten deres påvirkes også av to viktige faktorer:

  1. Timing:
    En hund som løper etter en fugl, kan kanskje ikke reagere på “sitt” umiddelbart når fuglen letter. Men etter å ha jaget 30 meter, kan den klare å snu og komme tilbake på innkalling.

  2. Avstand:
    Hunden kan lytte til signalene dine innenfor 50 meter, men bli «døv» hvis avstanden øker til 100 meter.

Hvordan bruke belønning i jakttrening

Belønning er en undervurdert kraft i hundetrening. Hvis vi anerkjenner at det å finne fugl – enten det er i stand eller støkk – er en naturlig forsterker for hunden, kan vi bruke dette som en del av treningen.

Men vi kan jo ikke kontrollere fuglene???
💡 Nøkkelen er å ha et rammeverk på plass før hunden slippes løs. Dette sikrer at de adferdene som blir forsterket, er de du ønsker å se mer av.

For eksempel:
🔸 Jeg har tatt ned Alfreds søk til omtrent 50 meter på hver side. Dette gir meg mer kontroll og tid til å påvirke ham i situasjoner som oppstår.
🔸 Når han finner fugl, øker sjansen for at det Alfred gjorde når han fant den er noe jeg ønsker at skal bli forsterket.

Variabel belønning: Det skjulte våpenet

🎯 Belønning er et kraftig verktøy!

I treningen med Alfred bruker jeg:

  • Fugl som belønning for godt søk.
  • Felling som belønning for ro i situasjoner hvor det er mulig.

En interessant ting å merke seg er at variabel belønning – altså belønning som ikke alltid er forutsigbar – er enda mer forsterkende enn en belønning som kommer hver gang. Dette er til din fordel, spesielt i jakttrening der fugl og felling ikke alltid kan kontrolleres.

Oppsummering: Trening er mer enn “bra” og “nei”

Jakttrening handler ikke om å sette hunden i et rigid system, men om å forstå hvordan hunden lærer og motiveres. Timing, avstand og belønning gir oss fleksible verktøy til å utvikle en lydig, selvsikker og effektiv jakthund.

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.