
5 grunner til at mange misforstår belønningsbasert hundetrening
Jul 06, 2025Belønningsbasert trening har de siste årene blitt både en populær metode og et hett tema i hundemiljøet. Likevel er det mange som misforstår hva det egentlig betyr – og derfor avfeier eller kritiserer det uten helt å vite hvorfor. Her ser vi nærmere på fem vanlige misoppfatninger, og hvorfor de ikke stemmer.
1. Mange tror det betyr «aldri si nei»
En av de vanligste misforståelsene er at belønningsbasert trening handler om å være ettergivende, konfliktsky eller grenseløs. At man aldri korrigerer hunden, lar den gjøre som den vil, og bare lokker med godbiter hele tiden.
Sannheten? Belønningsbasert trening handler ikke om å aldri si nei, men om å si nei sjeldnere – fordi hunden har lært hva den skal gjøre.
Det handler om å bygge klarhet og forutsigbarhet, ikke om å slippe alle bånd.
2. De tror det er en ideologi – ikke fag
Begrepet kan oppleves som ladet, nesten som et moralsk standpunkt. Da blir det fort «vi mot dem»: enten er du belønningsbasert (og dermed en godhjertet idealist), eller så er du tradisjonell (og dermed streng og hardhendt).
I virkeligheten handler det jo bare om hvordan man tilrettelegger for læring.
Å forstå dette kan løfte diskusjonen fra polarisering til faktabasert dialog.
3. Uklare definisjoner skaper forvirring
Når folk legger ulike ting i begrepene – og bruker dem utydelig i diskusjoner og markedsføring – blir det vanskelig å vite hva som egentlig menes. Det skaper motstand.
Denne uklarheten gjør at det kan føles som om man snakker forbi hverandre. Derfor er det så viktig å være tydelig på hva man mener når man bruker ord som «belønningsbasert», «lederskap», «tradisjonell trening» og lignende.
Når jeg snakker om belønningsbasert trening bruker jeg det som en beskrivelse av hvordan treningen legges opp: at man tilrettelegger for læring, jobber proaktivt og har fokus på å forsterke ønsket atferd – fremfor å vente på feil og korrigere dem.
4. De tror det ikke «funker» på visse hunder
I miljøer med høyt jakt- og drivnivå hører man ofte at belønningsbasert trening ikke er effektivt. Tanken er at slike hunder krever «hardere metoder» eller mer «kontroll». Belønningsbasert blir da sett på som noe som kanskje passer til familiehunder – men ikke til «seriøs» trening.
Det stemmer jo ikke, men det er en seig myte.
Sannheten er at belønningsbasert trening kan utnytte hundens driv som drivstoff – og skape bedre motivasjon og samarbeid. Mange av verdens beste konkurranse- og jakthunder trenes i dag med denne tilnærmingen.
Det handler om å bruke hundens naturlige driv på en konstruktiv måte, ikke bekjempe den.
5. Egen usikkerhet og uvitenhet
Mange som ikke har erfaring med eller kunnskap om belønningsbasert trening, avfeier det som noe som «ikke passer min hund» eller som «bare for koselige familiehunder». Det kan være lettere å kritisere noe ukjent enn å bruke tid på å forstå det grundig.
Dette er forståelig, men en stor mulighet går tapt. Når man åpner seg for å lære mer om hvordan belønningsbasert trening faktisk fungerer, oppdager man ofte at det gir bedre resultater, mindre stress – og en bedre relasjon til hunden.
Oppsummering
Misforståelser rundt belønningsbasert trening henger mye sammen med forutinntatte holdninger, uklare begreper og manglende erfaring. Å bli trygg på hva belønningsbasert trening faktisk innebærer, kan gjøre hundetreningen mer effektiv, mer givende og mindre konfliktfylt.
Om meg og mine nettkurs
Jeg heter Ida Sollie, og trener hunder med belønningsbaserte metoder. Mine nettkurs (og bok) hjelper deg å forstå treningsprinsippene, utnytte hundens motivasjon og bygge et godt samarbeid – enten du trener familiehund, jakthund eller konkurransehund. Jeg streber etter å være konkret – så i kursene mine får du praktiske treningsoppgaver som leder deg trinn for trinn mot målet. Ikke masse tung teori du må tolke selv, men tydelige øvelser du kan ta i bruk med én gang.
Vil du lære mer?
Ta en titt på kursene mine her