apport

Dummy og farger

Feb 13, 2023

Har du tenkt på hvordan hundens fargesyn og alle de ulike dummyene kan påvirke apport treningen din? 

Når vi trener apport har fargene på dummyen har noe å si. Mot grønne underlag er blått, lilla og hvitt sikre synlige farger for hunden, mens gult, oransje og rødt ikke er like lette å se. Hunden kan skille dem ut gjennom kontur og kontrast, men de vil gå mer i ett enn de førstnevnte fargene. 

Dummyens form også noe å si for valget av dummy til treningssituasjonen. Under skal jeg ta for meg de ulike og skrive litt om bruksområdene. 

Standard dummyene er på 250g, 500g eller 1000g. Dette er den mest brukte dummyen når vi trener apport. De kommer med ulike håndtak og farger. De ulike håndtakene kan hjelpe deg med å kaste dummyen lengre.

Utover det velger du vekt ut fra størrelse og alder på hunden din, og med tanke på vekten på viltet hunden skal bli vant med å bære.

De kommer i ulike helfargede, men de finnes også som markeringsdummy hvor fargen er todelt på midten. 

Huntingdisk er en 165 grams flat og rund dummy som er super å bruke hvis du vil hunden virkelig skal bruke nesa når du trener apport. På grunn av sin flate form legger dummyen seg ordentlig nedi bakken og det gjør noe med vitringen.

Jo høyere vegetasjonen er rundt denne dummyen jo mer nøye og systematisk må hunden jobbe for å finne den.

Pocket dummy på 80, eller 150 gram vil ha samme funksjon. Alle disse er supre til å blant annet lære inn nærsøket med. De kommer i tøy, og i pels. 

Tredelte dummyer og fugledummyene handler i stor grad om å forbedre grepet til hunden å lære den ta hensyn til deler som henger og slenger. Når du trener apport med disse simulerer de løse delene for vinger, løse hoder, stort vilt som krever grep som gås og rev.

De finnes i tyngder opp til 6 kg og vil derfor også bidra til å styrke hunden til å klare å apportere den faktiske vekten av en gås, rev eller grevling. 

De kommer med og uten pels. 

 

Men det handler ikke bare om hva hunden kan se og ikke se. Dokkens har utviklet en rekke fugledummys som også skal kunne gi hunden så realistisk erfaring som det er mulig å gi uten å faktisk jakte med den.

Derfor har de utviklet en rekke fugler som har det samme fargespillet som de gjeldene fuglene slik at du kan lære hunden din hva den skal se etter når den skal apportere i en reel jaktsituasjon. 

 

Les mer om apporttrening

Apport for nybegynnere

Tren på avleveringer

Apportprøve for første gang

 

Vil du lære hunden apport?

En av fordelene med å jakte med fuglehund er at hunden kan finne igjen og hente felt og skadeskutt vilt. Men apporttreningen gir også muligheter for aktivisering, relasjonsbygging og lydighetstrening.  I onlinekurset Apport for Nybegynnere får du "step by step" instruksjonsvideoer og morsomme øvelser for å lære hunden din apport. 

Les mer om apport for nybegynnere her.

 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.