Apportprøve for første gang
Feb 13, 2023Apportprøver er et avlsverktøy for å dokumentere hundens bruksegenskaper. Apportprøvene holdes i sommerhalvåret og tester hundens egenskaper til å finne og apportere dødt vilt.
Innholdsfortegnelse:
- Hvordan melder jeg meg på en apportprøve?
- Hvordan foregår en apportprøve?
- Hva er jaktprøvegrenen fullkombinert?
- Hva er den viktigste grunnferdigheten for å lykkes på apportprøve?
- Etter hvilke kriterier blir man bedømt etter på apportprøve?
- Trenger du hjelp til treningen?
Alt du trenger å vite om apportprøver
En apportprøve gjennomføres om sommeren. Hunden skal under apportprøven vise at den klarer å hente utlagte døde fugler på land og i vann, ved hjelp av vind og spor.
Fuglene som benyttes på apportprøver skal være av jaktbar art. Men de kan være fryste, opptinte eller tørka. Det gjør ingenting at den mangler en fot, eller et hode, og du har også lov å fjerne brystfiletene slik at det ikke blir unødvendig matsvinn hvis du ønsker å benytte fersk fugl. I vann får du lov å bruke dummy med fjær på.
Prøven deles i to klasser. Unghundsklasse (UK) er for hunder mellom 9 og 24 måneder, mens åpen klasse (AK) er for hunder over 2 år. I UK skal hunden gjennom to øvelser, søk og vann, mens i AK skal hunden gjennom søk, vann og spor.
Apportprøver er en kjempefin arena hvor vi kan konkurrere litt, møte likesinnede og se mange hunder arbeide. Å melde seg på en apportprøve kan også fungere som motivasjon for å opprettholde treningen gjennom året og få tilbakemelding om den treningen du har gjennomført holder mål.
1. Hvordan melder jeg meg på en apportprøve?
For å bli med på en apportprøve må du melde seg på via terminlisten på NKK sine sider.
Velg “Fuglehundprøver – apport” i nedfallsmenyen som heter “Prøvetype:” og sørg for at årstallet er rett i feltet til høyre.
Deretter finner du prøven du vil være med på, og følger instruksjonen du får ved å trykke “påmelding på web”.
Etter påmelding må du vente til prøvetidspunktet nærmer seg før det kommer mer utdypende informasjon på prøvearrangørens hjemmesider. Du får ikke tilsendt noe, så dette må du følge med på selv.
På arrangørens nettside blir det informert om mulig overnatting, oppmøtetid og hva du bør ha med deg.
Mange av apportprøvene har mulighet for telt og campingvogn, og det er vanlig at de fleste bor på området og at det blir sosiale samlinger på ettermiddagen og kvelden.
På prøvedagen møter du til opprop på oppgitt sted. Da ønsker prøveledelsen velkommen, roper opp alle deltakerne og forteller hvordan dagen blir lagt opp.
Du må regne med å bruke hele dagen utendørs. Hvis du bruker opptint fugl som apportobjekt kan det være lurt å ha denne i en kjøleveske for å holde den fin så lenge som mulig.
Du bør også ha med mat og drikke til deg selv og hunden. Kle deg etter forholdene og husk at hunden også synes det er kjipt å bli for varm, bløt eller kald.
2. Hvordan foregår en apportprøve?
En apportprøve består av tre øvelser i voksenklassen og to øvelser i unghundklassen.
Søksapport
I UK gjennomføres søkapporten ved at hunden skal hente en fugl verken du eller hunden har sett blitt lagt ut. Fuglen blir lagt ned mellom 25 og 40 meter fra standplass. I AK gjennomføres søksapporten på samme måte, men det er lagt ut to fugler. Disse ligger med 10 meters mellomrom på minst 50 meters avstand fra standplass.
Øvelsen slutter når du har tatt imot den siste fuglen.
Les mer om søk på apportprøve her.
Vannapport
I UK skal hundene hente en fugl som kastes fra land ut på dypt vann. I AK blir fuglen kastet fra båt omtrent 50 meter ut på vannet i stedet for fra land. I tillegg blir det løsnet skudd i forbindelse med kastet. I denne øvelsen skal ikke hunden bare vise at den kan apportere, den skal også vise selvkontroll i skudd og kast.
Les mer om vann på apportprøve her.
Sporapport
Sporapport gjennomføres kun i AK. Denne øvelsen gjennomføres ved at hunden selvstendig skal finne og følge et minst 200 meter langt slepespor av fugl. I enden av sporet er det lagt en fugl som hunden skal apportere tilbake til fører. Sporet legges uten at hund eller fører ser på.
Les mer om spor på apportprøve her.
3. Hva er jaktprøvegrenen fullkombinert?
Den tøffeste jaktprøven vi har i Norge heter fullkombinert. Dette er jaktprøve og apportprøve gjennomført samme dag. Etter jaktprøvedelen innstilles du til en premie, men det er resultatet på apportprøven som bestemmer hvilken premie du får.
Les mer om fullkombinert og få tre tips for å lykkes på fullkombinert prøve her.
4. Hva er den viktigste grunnferdigheten for å lykkes på apportprøve?
Avlevering er det momentet i apporteringen de fleste kan forbedre. En dårlig trent eller usikker avlevering kan gi følgefeil som lav fart, tygging, lite intensitet, nølende opptak og at hunden rister seg før avlevering ved vannapport.
Det er ikke krav om at hunden skal sitte pent eller noe før den avleverer. Det eneste som er viktig er at avleveringen skjer kontrollert slik at dommeren ser at du har kontroll på fuglen.
Du har lov å bruke belønning på apportprøver, men pass på at du ikke tar frem belønningen før etter at hunden har avlevert. Dette kan i så fall bedømmes som bestikkelse og medføre poengtrekk.
For at du skal få de fineste premiene må hunden avlevere til hånd, men du kan få godkjent øvelsen hvis hunden slipper fuglen så lenge det er innenfor det området du har lov å bevege deg innenfor.
Under vannapporten i UK får du godkjent om hunden slipper fuglen slik at du kan gå fram og hente den tørrskodd.
Les artikkelen tren på avleveringer her
5. Etter hvilke kriterier blir man bedømt etter på apportprøve?
Apportprøvene kvalitetbedømmes slik at mange hunder kan oppnå samme premiegrad.
Hver øvelse kan belønnes med 10 poeng, slik at maks poengsum i UK er 20 og maks poengsum i AK er 30.
For å få 3. premie må hunden få minimum 4 poeng i hver øvelse, for å få 2. premie må hunden ha oppnådd 6 poeng i hver øvelse, og for å få 1. premie må hunden ha oppnådd 8 poeng i hver øvelse.
Det er altså den øvelsen med lavest poengsum som bestemmer premiegraden.
Du kan lese mer om jaktprøvereglene her.
Beste hund og eliteapport
I tillegg til vanlig premiering gjør prøveledelsen ofte ekstra stas på den UK og AK hunden som har gjort det best hver dag, og totalt gjennom helgen.
På noen prøver arrangeres også en «eliteapport» hvor alle hundene som har oppnådd 30 poeng møtes til en morsom apportkonkurranse. Dette er en uoffisiell konkurranse som har et underholdningsperspektiv.
Deltagerne vet ikke hva som skal skje, eller hva som skal apporteres på forhånd. Eliteapport gir ingen offisiell premie og blir ikke registrert i NKK.
6. Trenger du hjelp til treningen?
Så da er det bare å komme i gang med treningen. Hvis du vil ha hjelp med treningen, eller vil lære mine beste triks så kan du melde deg på Apportprøveskolen: Søk, spor og vann.
Les mer om kurset Apportprøveskolen søk, spor og vann her.
Jeg håper vi sees på sommerens apportprøver!
Les mer om apportprøver:
Tre tips for å lykkes på fullkombinertprøve
Hvordan trener du på vannapport?