apport apportprøve

Tren på avleveringer

Feb 13, 2023

Mange sliter med avleveringen i apport. Det viser seg særlig når man skal ta apportbevis, eller delta på apportprøver.

De vanligste problemene i forbindelse med avlevering er lav fart inn til fører, at hunden ikke vil komme helt inn, at hunden tygger på på objektet, at hunden slipper før føreren har fått tak i fuglen, eller at hunden rett og slett stikker av gårde med apportobjektet.

Kjenner du deg igjen? Dette er ganske vanlige problemstillinger og kan ofte løses ved å trene inn gode avleveringer.

To typer avlevering

Den enkleste og tryggeste er jaktavleveringen hvor hunden skal komme rett mot meg og presse fuglen inn i hånda mi. Dette signaliserer jeg med å bøye meg litt ned og åpne hånden når hunden er på vei inn. Denne avleveringen bruker jeg på jakt, på jaktprøver, når jeg tar apportbevis og når jeg trener inn apport.

Jeg mener dette er den mest fornuftige og effektive avleveringen med tanke på praktisk bruk og jakt. Særlig med tanke på skadeskutt vilt du helst ikke vil hunden skal miste på grunn av en klumsete avlevering.

Men jeg har dessverre opplevd at noen dommere på apportprøve mener denne avleveringen er litt for rask og dermed trekker ett poeng for det.

Når hundene er gode på jaktavleveringen lærer jeg hundene å komme inn og sette seg i utgangsstilling med apportobjektet. Dette er en penere og mer dressert avlevering.

Hvordan lære hunden jaktavlevering?

Start med å lære hunden å presse nesen inn i hånda for belønning. Du skal kunne friste hunden med godbiter mens den trykker nesa mot hånda. Videre gir jeg hunden en dummy, åpner hånden og tar i mot gjenstanden med en gang hunden dytter den mot håndflaten.

Når hunden gjør dette raskt øker jeg vanskelighetsgraden ved å kreve at hunden trykker  gjenstanden mot hånden min lengre før den får belønning.

Til slutt generaliserer jeg øvelsen til de objektene hunden skal gjøre dette med og selvsagt miljø.

Det er hunden sitt ansvar å presse nesen/apportobjektet inn i vår hånd. For å være helt sikker kan det være smart å trekke hånden litt i fra hunden slik at hunden må følge etter for å få presset nesen/apportobjektet inn i hånden.

 

Les mer om apporttrening

Apport for nybegynnere

Forstå hvordan ulike dummyer og farger påvirker apporttreningen

Tren på avleveringer

Apportprøve for første gang

 

Vil du lære hunden apport?

En av fordelene med å jakte med fuglehund er at hunden kan finne igjen og hente felt og skadeskutt vilt. Men apporttreningen gir også muligheter for aktivisering, relasjonsbygging og lydighetstrening.  I onlinekurset Apport for Nybegynnere får du "step by step" instruksjonsvideoer og morsomme øvelser for å lære hunden din apport. 

Les mer om apport for nybegynnere her.

 

Vil du lære mer om søk-, spor- og vannapport?

Sliter du med at hunden rister seg når den vannapporterer, eller forstår du ikke hvordan du kan lære hunden å bruke sporet i stedet for vinden? I onlinekurset Apportprøveskolen jobber vi med alle momentene du møter på en apportprøve - med mål om å få 1 premie på neste prøvestart!

Les mer om Apportprøveskolen: Vann, søk og spor

 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.