apport apportprøve

Vann på apportprøve

Feb 12, 2023

Både UK og AK hunder må gjennom vannøvelsen på apportprøve. I UK får du som regel en enkel utgang i vannet og fuglen blir kastet fra land uten skudd. Utover dette er det ingen forskjeller fra UK til AK.

Du møter dommeren ved standplass. Det skal være minst fem meter frem til vannkanten. Som på alle de andre øvelsene får du også her en gjennomgang av hvor du skal stå, når du får ta i mot fuglen og andre regler. Når du er klar tar du av bånd og halsbånd, setter hunden, tar et skritt skrått bakover og forteller til dommeren at du er klar.

Dommeren gir tegn, gjerne ved å vinke til personen i båten eller personen på land, at øvelsen begynner. Personen i båten (eller på land) skyter og kaster en fugl i luften. Hunden skal kunne se fuglen bli kastet fra der den sitter.

Når dommeren har fått se at hunden er rolig i skudd og kast gir hen et tegn til deg når hen har sett at hunden klarer å forholde seg i ro. Da kan du sende hunden. Dette er den eneste øvelsen hvor du må vente på startsignal fra dommeren for at hunden kan apportere. 

Når jeg får klarsignalet sier jeg apport og hunden skal gå villig og kontrollert ut i vannet. Det betyr at den ikke skal vegre seg, men den skal heller ikke kaste seg uti som en idiot. Førstnevnte er ikke effektivt og humant i forhold til tanken om skadeskyting og sistnevnte kan være farlig for hunden.

På Horve, hvor vår prøve foregår er det et lite myrområde (ganske bløtt) før hunden må slippe seg ut i vannet. Deretter er det noen meter med vannliljer. Selv om prøvene skal være mest mulig like vanskelige, så har forskjellige områder forskjellig biotop, og derfor bør vi også trene på litt forskjellige områder, utganger i vannet, myr, siv og vannliljer. Hvis hunden ikke ser fuglen så bør den benytte vinden til å lokalisere den. Du har lov å hjelpe den med dirigering hvis nødvendig.

Det kan være stilig å se på en hund som tar i mot hjelpen du gir fra land, men hvis du står og roper uten at hunden reagerer gir ikke det like bra inntrykk. Da er det kanskje best å ikke si noe i det hele tatt.

Kommando ved viltet vil fremdeles gi trekk. Hunden skal ta et godt grep om viltet og komme inn igjen til deg. Hunden må komme over den tenkte streken som dommeren har definert ved standplass, og avleveringen skal skje kontrollert.

Hunden blir også trukket i poeng dersom den starter før du har gitt kommando, hvis avleveringen er mangelfull, dersom den nøler med å gå i vannet, dersom den tygger på fuglen og dersom den legger fuglen ned på land.

And har vært det mest vanlige apportobjektet under vannapporten etter at måkene ble fredet i 2017. Noen bruker duer og ryper også her, men disse ligger ofte lavere i vannet og tåler lite gjentagende bruk i vann. Etter de nye reglene som kom i 2022 er det lov å benytte seg av en flytende dummy med fuglevinger tapet fast.

 

Vannapport i regelverket:

Hundens vannpasjon og dens evne til samarbeid med fører for å lokalisere viltet og apportere det fra vannet skal prøves. Ved standplassen skal dommeren meddele føreren hvor han og hunden skal stå når fuglen kastes og hvor avlevering skal finne sted.

Dette skal være minst 5 meter fra vannkanten slik at hunden har god anledning til å se fuglen bli kastet. Her skal fører oppholde seg mens hunden arbeider. Hunden skal kun dirigeres med tegn, tilrop eller fløyte. Hjelpemidler som ekstra skudd, steinkast og lignende er ikke tillatt. Hunden skal sitte fri ved førers fot inntil apportordre gis etter tegn fra dommeren. Dommeren avgjør når prøving av en hund skal avsluttes.

Særskilt for UK:
Vannarbeid i UK utføres ved apport av en fugl som kastes fra stranden ut på dypt vann. Skudd løses ikke.

Særskilt for AK:
Vannarbeid i AK utføres ved apport av en fugl som umiddelbart etter skudd kastes fra båt/land minst 50 meter fra strandstedet. På vei mot fuglen skal hunden forsere et våtmarksområde. Den del av strekningen hunden må svømme over skal stå i forhold til prøveområdets beskaffenhet, slik at den samlede vanskelighetsgrad er mest mulig lik fra prøve til prøve.

Her kan du lese praktiseringsreglene fra 2018

​Regelendringer og prøveordninger i 2022 og 2023:

Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) v/dommerutvalg apport søkte om dispensasjon fra jaktprøvereglene pkt. 4.2.2. på apportprøve hvor reglene sier at tørket vilt ikke er tillatt å bruke på apportprøver.

Vedtak: NKKs Jakthundkomité vedtok NKKs Jakthundkomité vedtok å innvilge søknaden om dispensasjon fra pkt. 4.2.2. Apportprøve for sesongen 2022 og 2023.

Dette gjelder nå for apportprøver:
I tillegg til fersk eller opptint fugl, tillates tørket og frosset fugl som en prøveordning for sesongen 2022 og 2023.
Alle fugler kan ha fjernet brystfileter, som kan erstattes med noe som er egnet. Fuglene skal ha en gjenkjennelig form.

På vannøvelsen tillates dummy som er påsatt fjær/vinger fra jaktbare fuglearter. Det er ikke tillatt til å bruke nett rundt fugler, med unntak av vannapporten hvor det tillates på tørket fugl, fugler uten brystfileter og på dummy.

Som slepefugl anbefales det å bruke fersk eller opptint fugl.

I prøveordningen er det ikke krav til at det benyttes samme art til å slepe sporet som det som legges på sporslutt. Ved bruk av dummy under vannapport skal dummy i all hovedsak være dekket av fjær/vinger.

 

Les mer om apportprøver:

Apportprøve for første gang

Søk på apportprøve

Spor på apportprøve

Tre tips for å lykkes på fullkombinertprøve

Hvordan trener du på vannapport?

Tren på avleveringer

 

Vil du lære mer om søk-, spor- og vannapport?

Sliter du med at hunden rister seg når den vannapporterer, eller forstår du ikke hvordan du kan lære hunden å bruke sporet i stedet for vinden? I onlinekurset Apportprøveskolen jobber vi med alle momentene du møter på en apportprøve - med mål om å få 1 premie på neste prøvestart!

Les mer om Apportprøveskolen: Vann, søk og spor

 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.