apport apportprøve

Spor på apportprøve

Feb 12, 2023

Sporapport er en øvelse som bare blir gjennomført i AK. Det er en sammensatt øvelse som består av et selvstendig sporarbeid på en fugl som skal apporteres tilbake til fører. Denne øvelsen kjøres ofte etter bestått vann og søk fordi denne øvelsen krever litt mer organisering og terreng.

Hva skjer på prøven?

Sporet hunden skal følge er minst 200 meter langt slepespor av fugl. I enden av sporet ligger det en fugl som skal apporteres tilbake til fører. Sporet legges uten at hund og fører får se på. 

Når det er din tur kan du ta med hunden frem til standplass. Standplass er der dommeren er. Før du begynner får du en gjennomgang for hva som gjelder under denne øvelsen.

Du får beskjed om en tenkt strek som du ikke får krysse og som hunden må komme innenfor før du kan ta i mot apportviltet. Siden sporapport øvelsen skal simulere en skadeskyting hvor fuglen faller ned men løper av gårde peker dommeren ut fluktretningen for deg. 

Nedslaget, der fuglen falt ned, er markert. Det er også ett merke til etter nedslaget som viser retningen på sporet. Du får snakke til og dirigere hunden frem til dette merket hvis det er nødvendig. Det samme gjelder også på vei tilbake når den har passert dette merket.

På en prøve forsvinner som regel hunden ut av synshold når den arbeider på sporet, derfor er dette en spennende øvelse for mange.

Når alt er ferdig snakka på standplass gir dommeren beskjed om at du kan starte.

Da tar du av hundens bånd og halsbånd og sende hunden på apport.

Hva bør jeg tenke på?

Jeg bruker kommandoen «søk apport» når hunden skal benytte sporet for å finne fuglen. Dette gjør jeg for å skille denne øvelsen fra de vanlige apportsøkene hvor hunden skal søke på overvær.

Fra standplass er det omtrent 20 meter frem til nedslaget. En god sporstart er ofte avgjørende for et vellykket spor. Derfor vil jeg trene på en sånn måte at hunden min vet hvor den finner sporstart. Dette gjør jeg med å lære den å løpe rett frem i den retningen jeg sender den.

På denne måten kan jeg sørge for at hunden får rett vind fra nedslaget og sikre at den tar sporet med en gang.

Det gjør ingenting om hunden viser at den finner nedslaget før den drar av gårde.

Hunden skal ved hjelp av sporet finne slutten. Det betyr at den trenger ikke være spornøye med nesa midt i sporet, bare effektiv. Øvelsen simulerer en skadeskyting der fuglen løper. Hvis hunden drar av gårde uten å ha kontakt med sporet blir jo ikke hunden så effektiv og vil kanskje ikke klare å finne fuglen, og hvis hunden er for spornøye blir den tregere og mindre effektiv.

Første merke etter nedslaget er omtrent 50 meter frem i terrenget. Dette er vanligvis det eneste merket du ser. Her er ofte første retningsforandring og det er frem til dette merket får du dirigere hunden din hvis den ikke tar sporet med en gang. Etterpå må du være stille.

Det ligger folk i sporet som observerer og gir tilbakemelding til dommer hvordan hunden har gått sporet. Hvis hunden din ikke er vant med at det finnes folk i skogen så kan det være lurt å trene på dette før du går på prøve. Noen hunder synes det er rart de første gangene de oppdager folk som gjemmer seg i skogen, og husk at ikke alle er like erfarne som hjelpemannskap på prøve, så tren gjerne på litt ulike situasjoner.

Når hunden kommer frem skal den gripe apporten og komme raskt tilbake. Noen hunder tar korteste vei tilbake, andre følger baksporet. Begge deler er greit. Jeg har selv opplevd litt forskjellig når hunden er ute av syne.

Med hunder som har viltbegjær litt over snittet så har fuglene både blitt spist, gravet ned, eller så har hunden forsøkt å stikke av med den. Det er jo litt morsomt å tenke tilbake på, men det var ikke så morsomt når jeg sto i det, så benytt deg av medhjelpere i sporet når du trener som kan fortelle deg hva som skjer slik at hunden din ikke lærer at den kan gjøre hva den vil når den er ute av syne eller på prøve. 

Hunden blir trukket i poeng dersom den bruker lang tid på å finne sporet, dersom den har store sportap, dersom opptaket er mangelfullt, dersom avleveringen er mangelfull, eller dersom den somler på vei ut eller inn. 

Sporapport i regelverket

Sporarbeid (gjelder kun AK): Hundens evne til å spore opp og apportere såret småvilt skal prøves. Sporet legges i bukter med hovedretning mest mulig i medvind. Det bør gå dels gjennom åpen mark og dels gjennom vegetasjonsrikt terreng, og på betryggende avstand fra tidligere lagte spor. Standplassen og sporets forløp markeres. Ved sporets slutt legges viltet, eventuelt et annet enn det som er slept, men av samme art.

Føreren får anvist startplass og sporretning ("skuddsted" og "fluktretning"). Sporet i AK skal være minst 200 meter langt og ha minst 3 stk. retningsforandringer. Hunden kan føres frem til startpunktet i line. Der må hunden løses fra linen. På kommando skal hunden selvstendig finne sporet som begynner minst 20 meter fra startstedet.

Første spormarkering skal stå ca. 50 meter fra sporets begynnelse. Føreren skal oppholde seg på startstedet så lenge hunden er under prøving. Fremme ved viltet skal hunden uten spesiell kommando gripe det og raskt vende tilbake til standplass hvor det avleveres til føreren. Hunden kan dirigeres fram til første merke, og fra samme merket og inn under retur.

Her kan du lese praktiseringsreglene fra 2018

 

 

Les mer om apportprøver:

Apportprøve for første gang

Søk på apportprøve

Vann på apportprøve

Tre tips for å lykkes på fullkombinertprøve

Hvordan trener du på vannapport?

Tren på avleveringer

 

Vil du lære mer om søk-, spor- og vannapport?

Sliter du med at hunden rister seg når den vannapporterer, eller forstår du ikke hvordan du kan lære hunden å bruke sporet i stedet for vinden? I onlinekurset Apportprøveskolen jobber vi med alle momentene du møter på en apportprøve - med mål om å få 1 premie på neste prøvestart!

Les mer om Apportprøveskolen: Vann, søk og spor

 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.